2011. május 2., hétfő

Rock carvings in Tanum

Nem is tudom mikor írtam utoljára bejegyzést az ősi skandináv emberekről. Itt volt már az ideje, szóval nyomás vissza pár ezer évet...
Most nem vikingekről, hanem sokkal régebbi, a bronzkorban élt emberekről lesz szó. Skandináviában pazar bronzkori kultúra (BC 1800-500) alakult ki vadászó, kereskedő, hajózó, harcoló emberekkel. Sokan úgy gondolják, hogy a germán nyelv elődje is ekkor alakult ki, valamint a későbbi skandináv mitológia és viking istenek is ebből a korból származó hiedelmekből táplálkozik.
Annyi biztos, hogy láttunk egy bronzkori vésetet az egyik sziklán ami egy daliás embert ábrázol egy állat húzta szekéren kezében egy kalapáccsal. És még villámot is szór. Valóban elég nagy a hasonlóság e sziklavéset és a viking isten Thor között, aki kecskékkel húzott szekéren száguld az égen, kezében kalapácsával a Mjölnirrel (itt a lenti képen látható bal oldalt).
Na de a lényeg, hogy kb félúton Göteborgból Osloba, van egy Tanumnak nevezett vidék ami hemzseg az erdőkben elszórt bronzkori sziklavésetektől és az itt élt emberek nyomaitól.
A tanumi bronzkori sziklavésetek a világörögséghez tartoznak. Az akkori emberek hatalmas gránitsziklákba vésték bele a mindennapi életüket, vallásukat és szokásaikat.
Láthatunk a vésetek között csókolózó párt; a legrégebbi ábrázolásokat pajzsos lovasokról; sokféle állatot; törzsi táncot és csatát; íjászt; elhunyt férfit sirató asszonyt; hajókat; és a vallásukhoz tartozó szimbólumokat, mint napkereket és hármasság-szimbólumot.
*
A vésetek nagy részét vörös festékkel tették az archeológusok láthatóvá, de lehet találni festés nélkülieket is. Ezeket elnézve el lehet képzelni hogy nézhettek ki amikor a mai korban megtalálták őket.
Itt fent pedig egy rekonstruált állatcsapda látható, aminek a segítségével a nagyobb vadakat ejtették el a bronzkori emberek. Talán épp ezt itt lent:
*
*
*

Van még egy majd két méteres alak lándzsával a vésetek közt, ezt sokan a viking isten, Odin egyik legelső ábrázolásának gondolják.
*
*
*
Ami nagyon érdekes, hogy sok helyen a sziklának azon részére véstek hajókat ahol egy vízér végigfolyt a kövön, imitálva a hajók tengerhez való viszonyát. Ez még ma is látszik pár helyen, például a lenti képen.
Azt meg mondani sem kell, hogy a táj az persze csodálatos Svédországnak ezen a vidékén is...
***

Nincsenek megjegyzések: