2011. május 2., hétfő

Nordens Ark

Nordens Ark egy hatalmas állatkert az Åby fjordnál, Göteborgtól északra. Maga az állatkert a fjord sziklás oldalában található, sziklák és erdők között, fantasztikus és vadregényes környezetben.
A helyszín engem igazában jobban megfogott, mint maga az állatkert. Pedig van itt mindenféle érdekes és "szabvány" állatkerti teremtés a ragadozóktól kezdve a farmállatokon át a kihagyhatatlan hüllőházig.
Mivel az állatok tényleg az erdőből lekerített részben vannak, igazi természethű élményt nyújt, és maguknak az állatoknak is hatalmas és nagyon jó helyük van.
De itt rögtön jön is egy probléma, hamár az ember kifizette az amúgy drága belépőt, szeretne állatot is látni érte cserébe. Na azt meg csak elvétve lehet, mert a nagy hely miatt az állatok csesznek a látogatókra, szépen elbújnak a sziklák és fák között.
Ezt persze érzi az üzemeltető is, és próbálják előcsalogatni az állatkákat etetéssel. Minden nap 12.30-kor hópárduc etetés. És ez egy igen érdekes kis program, lehet látni ahogy marcangolják a lóhúst és jól összevesznek egymással a kajáért.
Mondjuk ezt lehetne csinálni több állattal is, talán félóránként megetethetnék a különböző szőrmókokat és akkor kicsit izgalmasabb lenne. Vagy legalább tényleg látnák az emberek az állatokat.
Na de a legviccesebb állat szerintem az alább látható pudu vagy törpeszarvas. A legkisebb szarvas a világon, az egész állat kb 30-40 cm magas és 80 cm hosszú. Nagyon kis aranyos, gondolkoztam nagyon, hogy hazalopjam-e magammal.
***

Nincsenek megjegyzések: