2012. január 26., csütörtök

Lappland I. - Kiruna, Torne river, Jukkasjärvi, Icehotel

Régi nagy vágyam volt, hogy eljuthassak a sarkkörön túlra, Lappföldre, a végtelen hó, jég és hideg birodalmába. Nagyon régi vágyam, hogy a sarki fényt saját szememmel lássam, tulajdonképpen lehet, hogy ezért is költöztem fel északra. Sajnos az aurora borealis-t (északi fény) a szinte végig felhős idő miatt most nem sikerült látnunk, habár elég nagy napkitörések voltak mostanság, és a Nap is kezd ébredezni a 11 éves ciklusában. Csak hát a felhőn keresztül sajnos semmi nem látszik és ez eléggé elszomorított... Mégis azért rengeteg elbűvölő helyen voltunk és sok szép dolgot láttunk, elég csak az alábbi képeket végignézegetni.
Szóval akkor... ... egy szóval ... Lappföld gyönyörű! Az idei tél szinte egész Európában elég gyatrára sikeredett, még Göteborgban sem láttam idén havat. Úgyhogy mikor megérkeztünk Kiruna, a legészakibb svéd város repterére, borzasztó jó volt végre havat látni és a hideg szelet érezni. Sőt! Ennyi havat talán még életemben nem láttam, mint itt fenn északon ezalatt a pár nap alatt.
Mindent beborított a hó, az egész város, az erdő és a táj fehér volt. Este érkeztünk, és rögtön mentünk is hómobil-okkal az erdőbe tenni egy túrát a sötétben. Hihetetlen szép volt a nagy havas fák között menni. A túra felét egy befagyott, havas tavon tettük meg a Torne folyó mentén, majd ennek a partján az erdő szélén megálltunk jó svéd szokás szerint egy teára és süteményre. Soha nem hallottam még ekkora csendet, mint akkor éjjel annak a tónak a partján.
Másnap reggel kocsit béreltünk és elmentünk a közeli számi (lapp) faluba Jukkasjärvi-be. Itt épül fel minden évben már vagy 25 éve a világ egyik leghíresebb és legdrágább hotelje az Icehotel. Maga a falu nagyon szép és nyugodt kis hely, de ilyenkor télen turisták özöne lepi el, akik mind a Jéghotelt szeretnék látni és aludni benne. Ez a világ leghíresebb, eredeti és első Jéghotelje. Ma már a svéd mintára kialakított jéghotelekkel találkozhatunk Finnországban, Norvégiában, Romániában és Kanadában is.
A Jéghotel a Torne-folyó partján épül fel minden évben a folyó jegéből. Az építkezést november-decemberben kezdik és körülbelül karácsonyra már el is készül a leginkább hóból épülő szálloda. Áprilisban pedig az olvadással a hotel visszafolyik a Torne-folyóba.
És igen, a Jéghotel hóból épül, jeget csak a bútorokhoz, díszítésre és az ablakokhoz használnak. Ennek az az oka, hogy a hó sok légbuborékot tartalmaz a jéggel ellentétben, így remek hőszigetelő tulajdonságú. Lehet kinn -30 fok, benn a hotelben olyan -5 fok körüli az állandó hőmérséklet.
Érdekes módon a havat nem a természetből veszik az építéshez, hanem saját maguk készítik hóágyukkal minden évben. Ez azért van, mert a természetes havat nem tudják építkezésre használni, mert nem tapad össze, és nem lehet belőle nagy és tartós falakat építeni.
Nagyon jó kis fagyos hangulatú hely a hotel és környéke, mindenhol jégtáblákat, oszlopokat és jégből készült kapukat lehet látni. Ja és persze a Jéghotelben szinte minden hóból és jégből van.
A hóval ellentétben a jeget az építkezéshez természetes úton szerzik, a folyó befagyott kristálytiszta vizét használják. Minden évben több ezer hatalmas jégtömböt vágnak ki a befagyott folyóból, ami a lassú folyás miatt buborékok nélkül fagy meg, így a jégtömbök teljesen átlátszóak és nem fehérek, mint otthon a jégkockák.
Érdekes, hogy a jeget minden évben márciusban kezdik el kivágni a tóból (ugye ilyenkor már rég áll a hotel), mert ekkorra hízik meg a tó jege elég nagyra. A kivágott jégtömböket hűtőkamrákba pakolják és egy évig tárolják, hogy a következő évben már decemberben fel tudják használni a hotel építéséhez.
Tehát az idei Jéghotel idei hóból és tavaly márciusi jégtömbökből épült. Bámulatos mire képes az ember egy kis különlegességért.
A Jéghotelhez hagyományosan építenek minden évben egy jégtemplomot, ahol szintén minden hóból és jégből van. Mondanom sem kell hogy a templomban egymást érik az esküvők és a keresztelő szertartások.
Magában a hotelban olyan -5 fok körül van, és jó párás, ködös a levegő. Minden szoba tetején van fúrva egy levegőző nyílás ahonnan friss levegő érkezik a szállodába.
A hotelszobáknak nincs ajtajuk, csak egy függöny van az ajtóban a hóba szerelve. Ez egyrészt segíti a levegő cirkulálását a szobákba amikor emberek mennek a folyosókon, másrészt decembertől áprilisig a hotel hóból készült mennyezete és fala kb fél egy métert süllyed és így az ajtónak kivágott vájatba nem lehetne igazi ajtót rakni mert összeroskadna.
Maradnak tehát a függönyök. Egyetlen igazi ajtós szoba van a szállodában, természetesen ez a legdrágább, cirka 8000 svéd koronáért aludhat itt az aki szeretne. Többféle szoba közül választhat az ember ha aludni akar itt, vannak hagyományos szobák egy jég ággyal, két jégfotellel és egy jégasztallal, ha jól tudom olyan 3000 koronáért éjszakánként.
És vannak a "style" szobák amik mindegyike egy-egy koncepcióra vagy történetre épül. Ezekben sokkal viccesebbek és díszesebbek a bútorok, nyilván ezek sokkal drágábbak is.
Itt lejjebb néhány ilyen szobáról készült képet mutatok be. Azért van egy-kettő aminek nagyon jó a hangulata. Egyébként mindenki készíthet egy ilyen szobát ha van jó ötlete és megbeszélte a jéghotel szervezőivel. Kap jeget meg havat és kiélheti az alkotóvágyát az aki szeretné.
Pár alapvető kritériumnak meg kell felelnie a megépülő szobának, például nem lehet használni semmilyen vallási szimbólumot (ez ugye érthető), és nem lehet a havat festeni. Ez amellett, hogy sokkal jobban illik a fehér hó a szállodához azért is jó, mert amikor tavasszal olvad a hotel nem szennyezi a folyó kristálytiszta vizét a visszafolyó festékes hólé.
A hotel egyébként 6 óráig van nyitva minden nap a látogatók számára, 6 óra után csak az jöhet be aki kivesz egy szobát és aludni is szeretne. Aki tehát itt akar tölteni egy fagyos estét azt 6-tól másnap reggel kb 10-ig teheti meg, illetve a hotel melletti fa bungalókba bármikor be lehet költözni a vendégeknek több napra is.
Az alvásnál ajánlott a meleg ruha, és a hálózsák használata. Így már elég jól el lehet lenni egy éjjel a szarvasbundával leterített jégágyon.
Ja az "Icebar-t" majdnem elfelejtettem. Ez is egy hagyományos hely a szállodában, és ez is minden évben máshogy néz ki. De a lényeg, hogy itt lehet jégből faragott poharakban vedelni a svéd vodkát és a koktélokat, szintén nem kevés pénzért.
Egyébként maga a hotel nem kicsi hely, sok folyosója van, egy nagy aulája, egy jégbárja, egy jégtemploma és kb 50 szobája.
Én ezekkel a lenyűgöző belső képekkel búcsúzom most és hamarosan folytatom a lappföldi beszámolót a többi érdekes hellyel a következő bejegyzésben.
*
*
*
*
*
*
***

1 megjegyzés:

Gegee írta...

Üdv cimbora!Csak megerősíteni tudlak, Lappföld gyönyörű.Jártunk mi is többször is Kirunában, Icehotelben, Abiskoban, Jokkmokkban, szóval ajánlott helyek mind.Ha érdekel:

http://eszakonelunk.blog.hu/2010/03/31/hianypotlas_utazasok

http://eszakonelunk.blog.hu/2009/04/19/tengertol_tengerig_tura