2010. május 1., szombat

Walpurgis Night - Valborg

A Walpurgis éj (svédül Valborgsmässoafton), a tüzek éjszakája, egy ősi pogány ünnep Skandináviában és Közép-Európában. Maga az ünnep a téltemetésről szól és a fény kezdetének (nyár) megünneplése. Mindez április utolsó napján. A kelta Wicca hagyományban ez a Beltane-éj. Svédországban régi hagyomány, hogy mindenhol hatalmas tüzeket gyújtanak, hogy az ártó szellemeket elűzzék, ott összegyűlnek az emberek és táncolnak vagy nézik a tüzet. Persze van egy keresztény változat is erre az ünnepre (mint az összes pogány ünnepre később), ők Szent Valburga angolszász királylány majd bencés apátasszonyt ünneplik aki a német térítésben vett részt a VIII. században. Kinek melyik tetszik, én maradok a pogány változatnál.
Még van egy hagyomány a Walpurgis éjről és a boszorkányokról. Aki szerencsés az látott már boszorkánykört (Fairy circle, itt fenn a képen) erdőben vagy mezőn. Régen azt hitték, hogy Walpurgis éjjelén a boszorkányok és a tündérek e kör mentén táncoltak. Ezt az érdekes képződményt egyébként gombák speciális törzsei hozzák lére. Amikor egy spóra a földre hullik, minden irányban azonos sebességgel gombafonalak kezdenek nőni. A kör széle dúsabb tápanyagban, ezért nőnek a gombafonalak sugárirányban kifelé kört formázva, majd azt tágítva.

Göteborgban délután a tüzek gyújtása előtt ezt a napot egy karnevállal ünnepelik (Cortègen), ahol az itteni műszaki egyetem (Chalmers) diákjai kamionhátsókra építenek mindenféle poénos dolgokat, meg vicces járgányokat majd onnan alakítanak a tömegnek.
Ja persze az ivászat elengedhetetlen kelléke ennek a napnak...
***

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

En STOR eloge för en synnerligen bra, innehållsrik och positiv blog!! Den är verkligen behövd bland alla de negativa och kritiska bloggarna som jag har sett av ungrare boende i Sverige.
Man blir glad av din blog, det kan vi alla behöva.
Ida i Malmö

Tóth Julianna írta...

oSzoval a to ahová el szoktál járni a Stora Deljsőn to? Szép képeket csinálsz: