2008. október 13., hétfő

Anundshög

A tegnapi napon a rúnák keresése közben találkoztam egy finn és egy orosz stráccal, akik szintén a régi Viking emlékeket keresik. Csak ezért jöttek ide Skandináviába, és itt lesznek pár hónapig. Azt mondták ha van kedvem csatlakozhatok hozzájuk és keresgélhetünk együtt, mert nekik van autójuk és úgy azért könnyebb. Így felvetettem, hogy elmehetnénk Anundshög-höz, Skandináviában a legnagyobb Viking temetkezési helyhez. Ôk nem ismerték ezt a helyet, de persze mondták, hogy menjünk.
Így jutottam el Anundshögbe, amit már vagy egy hónapja tervezek, hogy meglátogatom, de vonattal és busszal nagyon körülményes odamenni, ezért mindig elnapoltam. Így nagyszerû és irónikus volt ez a lehetôség számomra egyszerre.
Fantasztikus hely ez, hatalmas hajóformájú sírhelyekkel - melyeket gránit menhírekkel raktak körbe - és egy kôszlopokkal kirakott úttal, amin a frissen megkoronázott király ment végig, fogadva az alattvalók tiszteletét. Igazi kultikus központ volt ez régen, az ôsi vallás és a világi élet találkozási helye.
Érdekes érzés borsózik végig a hátamon, valahányszor ilyen ôsi helyen járok...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
***

Nincsenek megjegyzések: